Help mee om Amersfoort 'hartveilig' te maken!

Nieuws over het Reanimatie Netwerk Amersfoort Nieuws over het Reanimatie Netwerk Amersfoort kunt u ook vinden op onze social media accounts:

Social Media

Facebook

@reanimatienetwerkamersfoort 

Twitter 

@RN_Amersfoort 

Instragram 

Stichtingrna 

Linkedin 

Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort Nieuws over het Reanimatie Netwerk Amersfoort


Terug naar overzicht

06-10-2020

Bericht voor AED-eigenaren (6 oktober 2020)

Beste AED-beheerder,

Wij zijn de regionale beheerder van HartslagNu in de gemeente Amersfoort. Wij sturen u deze mail in uw hoedanigheid als beheerder van een AED in Amersfoort om u op de hoogte te stellen van een ontwikkeling op het gebied van de sloten op buitenkasten. Heeft u geen buitenkast of heeft u al een buitenkast zonder hangslot, dan kunt u deze mail negeren. U kunt overigens (zolang de subsidiegelden strekken) nog steeds een gratis buitenkast bij ons aanvragen.

Generieke code uitgelekt, sloten worden onrechtmatig verwijderd.
Wij hebben de afgelopen dagen geconstateerd dat iemand sloten van buitenkasten met de generieke Amersfoortse code aan het verwijderen is. Dit gebeurt zonder de toestemming van ons en/of de eigenaar. Ons advies is om nu uw eigen slot te checken op aanwezigheid.

Geen slot levert snellere hulp op
Op zich streven wij er al enige tijd naar om zoveel mogelijk de sloten van buitenkasten te verwijderen. In een noodgeval vertraagt het openen van het slot in de praktijk namelijk behoorlijk, met name als het donker is. De praktijk van de afgelopen 4 jaar laat zien dat het voor een snelle inzet van de AED beter is om geen slot te plaatsen. Ook de Hartstichting adviseert inmiddels om geen sloten te gebruiken voor een snellere hulpverlening.

Gering diefstal risico
In de afgelopen 4 jaar zijn er in Amersfoort, voor zover wij weten, twee AED’s gestolen. Een zat in een afgesloten kast (daarbij is de kast opengebroken en onherstelbaar beschadigd), een in een niet afgesloten kast. Een van de twee AED’s is teruggevonden en de dader wordt momenteel vervolgd; de schade aan de kast wordt op hem verhaald. De Hartstichting meldt dat het aantal AED-diefstallen landelijk gering is.

Ons is één geval van vandalisme bekend waarbij een AED uit een niet afgesloten buitenkast is meegenomen. Deze is in de directe omgeving teruggevonden en teruggeplaatst. Wij hebben inmiddels anti-vandalisme stickers op de meeste buitenkasten geplaatst.

In plaatsen die al veel langer een AED-netwerk hebben zijn de meeste sloten inmiddels verwijderd.

Ons plan om sloten definitief te verwijderen
Ons plan is om zoveel mogelijk sloten te verwijderen en te vervangen door breekzegels. Wij etsen dan de naam van het Reanimatie Netwerk Amersfoort in de AED en brengen (alleen met UV-licht zichtbaar) “SDNA" aan op de AED. Daardoor wordt de AED beter traceerbaar en daarmee minder aantrekkelijk voor diefstal. Als de AED toch wordt meegenomen en deze teruggevonden wordt, is de kans groter dat de AED terugkomt. Met de uitrol van deze maatregelen zijn wij momenteel bezig. U heeft hier eerder al een e-mail over ontvangen. Een proef met het verwijderen van sloten in een wijk van Amersfoort is tot nu toe goed verlopen. Ook op diverse andere plaatsen in de stad zijn er nu buitenkasten zonder sloten. Wij verwijderen momenteel de sloten van onze eigen kasten.

Wij praten binnenkort met de gemeente om te kijken of er een fonds kan komen om onverhoopt verdwenen AED’s te vervangen. Zo ver zijn we echter nog niet. Bij sommige opstalverzekeringen zijn AED’s aan de buitenmuur gedekt. Check uw polis of vraag uw verzekeraar/tussenpersoon. Als u de AED bij aanschaf van de buitenkast heeft verzekerd via de leverancier van de buitenkast (Rotaid) is het voor behoud van dekking niet vereist om een slot te plaatsen.

Verwijderen van het slot
Als u bereid bent het slot te verwijderen en uw AED is nog niet geëtst/voorzien van SDNA, laat het ons dan weten. Wij verzorgen dan gratis het etsen/SDNA en verwijderen daarna het slot. U krijgt dan ook van ons een set breekzegels. Heeft u hiervoor interesse, laat het ons weten. De slotcode kan dan uit uw account op hartslagnu verwijderd worden of wij kunnen dit voor u doen.

Behouden van het slot met generieke code – verander uw code
Als u een buitenkast met slot en de generieke code heeft en het slot wilt behouden, adviseren wij u de code aan te passen. Het is heel erg belangrijk dat u de nieuwe code meteen in HartslagNu registreert, anders kunnen gealarmeerde hulpverleners niet bij de AED. Om problemen bij het instellen te voorkomen adviseren wij u een code die van beide kanten op dezelfde manier instelbaar is, zoals bijv. 1221 of 8998, etc. Wij kunnen de code in HartslagNu aanpassen als u dat wilt. Mail ons dan op databeheer@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

Hoe verandert u de code?
Bij beide slottypes die wij gebruiken stelt u eerst de huidige code in en opent het slot. Daarna steekt u bij het koperen slot het meegeleverde sleuteltje er in en draait dit om totdat de cijfers beweegbaar zijn. Bij het zwarte slot met de zilveren cijfers draait u met een schroevendraaier de schroef aan de onderkant een kwart slag. Daarna stelt u de nieuwe code in. Vervolgens draait u het sleuteltje/schroef terug. Met de nieuwe code ingesteld kunt u de slotbeugel weer sluiten. Een en ander moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt u het risico dat het slot onbruikbaar wordt.

Onze monteurs kunnen desgewenst gratis het slot herprogrammeren.

Bij vragen, opmerkingen of verzoeken om hulp van onze monteurs kunt u ons mailen: databeheer@reanimatienetwerk-amersfoort.nlTerug naar overzicht
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn