.


Gratis buitenkasten voor AED-eigenaren Let op: vanaf 11 april 2023 gelden nieuwe voorwaarden. Deze zijn van toepassing op alle aanvragen die op of na 11 april 2023 zijn ingediend. De oude aanvraagformulieren kunnen niet meer gebruikt worden.

Let op: vanaf 1-12-2021 leveren wij alleen nog standaard (groene) gratis buitenkasten uit voorraad. U kunt dan niet meer voor een kleur kiezen. Ook kunnen wij geen financiële bijdrage meer geven aan acties met een buitenkast (zoals bijv. BuurtAED), omdat de buitenkast al in het te leveren pakket zit.  Bij Hartvoordebuurt acties krijgt u wel een gratis buitenkast van ons. Wij hebben hierover afspraken gemaakt met de platformeigenaar. 

Hoe werkt het?

 1. U plaatst uw bestaande of een nieuwe AED in een buitenkast die goed en gemakkelijk vindbaar is voor onze burgerhulpverleners; en
 2. U meldt uw AED aan bij het oproepsysteem HartslagNu (via www.hartslagnu.nl onderdeel AED aanmelden). De AED moet worden geregistreerd op naam van de beheerder. De beheerder ontvangt bericht wanneer de AED is opgeroepen en wanneer de accu en electroden dreigen te verlopen. 

Kijk voor details over de aanmelding op deze pagina.

Bij een melding van een hartstilstand aan 112, zal de 112-meldkamer de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners een oproep sturen. Deze oproep wordt via het oproepsysteem HartslagNu verzonden per SMS of door middel van een app-bericht (in de HartslagNu app). Een deel van de opgeroepen burgerhulpverleners gaat direct naar het slachtoffer toe; het andere deel krijgt de opdracht een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen. Als de AED in een afgesloten buitenkast zit, krijgen zij de code van het slot meegezonden bij hun oproep.

De beheerder van de AED krijgt van HartslagNu een e-mailbericht dat de AED mogelijk gebruikt is. Hij kan dan controleren of de AED goed is teruggebracht en of vervanging van de electroden noodzakelijk is. De kosten van vervanging kunnen bij de ambulancedienst worden gedeclareerd (zie https://ravu.nl/declaratie-gebruikskosten-aed

Buitenkast

Wij leveren u deze buitenkast in donkergroen transparant met, indien gewenst, een set breekzegels. We willen geen cijfersloten vanwege de vertraging die dit oplevert voor burgerhulpverleners bij het openen van de kast. 

De buitenkast is weer- en vorstbestendig. Hij is voorzien van LED-verlichting en een verwarmingselement (anti-vorst). Diefstal van AED’s komt volgens de Hartstichting nauwelijks voor, maar is niet uit te sluiten. De Hartstichting adviseert geen sloten te gebruiken. U kunt een verzegeling toepassen. Een voorwaarde voor een gratis buitenkast is dat er geen slot op wordt gezet. Wij leveren u, op verzoek, gratis een set breekzegels.

Er zit een luid alarm op de kast dat afgaat als de kap verdraait wordt. Het alarm kan afgezet worden als de kast open is. Het alarm werkt op twee AA-batterijen die in ieder geval jaarlijks vervangen dienen te worden.

Check of uw opstalverzekering de AED dekt tegen verlies en diefstal en welke voorwaarden hieraan zitten. U kunt ook een aparte AED verzekering afsluiten bij onze leverancier Fuego.

U hangt de buitenkast zelf op en installeert deze. Dit is niet ingewikkeld. Normaliter (behalve bij dragende betonmuren van flat- en kantoorgebouwen) kan iedere DHZ-er dit. Er moet wel een stopcontact aan de andere kant van de gevel aanwezig zijn. Het stroomverbruik van de kast is gering (LED-verlichting en bij koude een verwarmingselement). Wij hebben vrijwilligers die op verzoek hierbij kunnen helpen.


Voorwaarden toekenning gratis buitenkast

 1. Het gaat om een locatie binnen de gemeente Amersfoort.
 2. De buitenkast is op 24/7 basis toegankelijk voor onze burgerhulpverleners, zonder te hoeven aanbellen. Niet achter een afgesloten deur of hek dus. De geschiktheid binnen het netwerk is aan ons ter beoordeling.
 3. Er is niet binnen 250m loopafstand al een andere 24/7 toegankelijke AED, tenzij er bijzondere redenen zijn om er toch een bij te plaatsen. U kunt hier de huidige dekking bekijken.
 4. U heeft een AED die geschikt is voor buitenplaatsing (check de handleiding: kan deze standby bij een temperatuur van rond de 5 graden bewaard worden; de meeste moderne AED’s kunnen naar buiten) en de electroden en accu zijn nog niet verlopen. Wij krijgen veel vragen over de Philips HS1. Zie hier onze antwoorden.
 5. Als u van plan bent om een AED aan te schaffen, dan kunt u wel de buitenkast aanvragen, maar wij leveren hem pas uit als de AED feitelijk aanwezig is.
 6. U sluit de buitenkast aan op een 230V stopcontact (er moet een zwakstroomkabel achter de kast door de muur heen en een transformator wordt binnen op het stopcontact aangesloten met een stekker).
 7. Een vrijwilliger van ons kan, op verzoek en bij voldoende capaciteit, helpen bij het monteren van de buitenkast. Dit aanbod geldt in principe alleen voor niet-commerciële instellingen en particulieren.
 8. U installeert de buitenkast binnen 4 weken na ontvangst en meldt de AED binnen 2 weken na plaatsing in de buitenkast aan bij het oproepsysteem HartslagNu (via www.hartslagnu.nl onderdeel AED aanmelden) met de juiste gegevens en met de cijfercode als de kast wordt afgesloten. U houdt deze gegevens up-to-date. U vervangt de electroden en accu na gebruik of na de verloopdatum. Kijk voor details hier.
 9. De buitenkast wordt niet met een slot afgesloten, slechts met een breekzegel.
 10. De buitenkast wordt en blijft uw eigendom. Wij kunnen deze wel terugvragen als deze langere tijd niet gebruikt wordt, er geen AED meer in zit, u verhuist buiten de gemeente Amersfoort of u van de buitenkast af wilt. Zo blijft de buitenkast behouden voor het netwerk als u hem niet meer gebruikt. Na 8 jaar vervalt deze verplichting tot teruggeven.
 11.  U tekent een overeenkomst met het netwerk. Dit is tevens de aanvraag. Deze staat onderaan deze pagina. Hierin staan de exacte voorwaarden.

Op-is-op

Dit aanbod geldt zolang er voorraad is. Bij meer vraag dan aanbod bepaalt het reanimatienetwerk de prioriteit van de locaties en wijst toe; daarbij zal er prioriteit kunnen worden gegeven aan niet-commerciële partijen die zelf moeilijk een buitenkast kunnen betalen. 

Toezending buitenkast

Afhankelijk van onze voorraad leveren wij de buitenkast direct bij u af, kunt u deze in Amersfoort ophalen of krijgt u deze direct toegezonden door onze leverancier (via UPS). Wij laten dit aan u weten op het moment dat uw aanvraag goedgekeurd is.

Heeft u een oudere of niet geschikte AED?


Wij krijgen veel vragen over de Philips HS1. Zie hier onze antwoorden. U beslist zelf of u het risico wenst te nemen om deze buiten te hangen.


EERST DIT LEZEN VOOR U AANVRAAGT

Om teleurstellingen en/of terugzendingen te voorkomen, graag eerst de details van de buitenkast (installatie) lezen: 

Kijk voor meer details over de eisen aan de locatie: hier.

Details buitenkast
Details van de buitenkast (installatie) - eerst lezen voordat u aanvraagt
Uw aanvraag voor een buitenkast - eerst dit lezen (10-2020).pdf (655.17KB)
Details buitenkast
Details van de buitenkast (installatie) - eerst lezen voordat u aanvraagt
Uw aanvraag voor een buitenkast - eerst dit lezen (10-2020).pdf (655.17KB)


Aanvragen?

Ga naar AED regelingen. Daar vind u de nieuwe voorwaarden en aanvraagformulieren.


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn