Help mee om Amersfoort 'hartveilig' te maken!


Gratis buitenkasten voor AED-eigenaren (actie afgelopen)

DE GRATIS BUITENKASTEN ACTIE IS NU AFGELOPEN. HET ONTVANGEN SUBSIDIEBEDRAG IS VOLLEDIG BESTEED. HET IS NIET MEER MOGELIJK OM GRATIS BUITENKASTEN AAN TE VRAGEN (7 FEBRUARI 2019; 21:22 UUR).

Hoe werkt het?

 1. U plaatst uw bestaande of een nieuwe AED in een buitenkast die goed en gemakkelijk vindbaar is voor onze burgerhulpverleners; en
 2. U meldt uw AED aan bij het oproepsysteem HartslagNu (via www.hartslagnu.nl onderdeel AED aanmelden). De AED moet worden geregistreerd op naam van de beheerder. De beheerder ontvangt bericht wanneer de AED is opgeroepen en wanneer de accu en electroden dreigen te verlopen. 

Kijk voor details over de aanmelding op deze pagina.

Bij een melding van een hartstilstand aan 112, zal de 112-meldkamer de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners een oproep sturen. Deze oproep wordt via het oproepsysteem HartslagNu verzonden per SMS of door middel van een app-bericht (in de HartslagNu app). Een deel van de opgeroepen burgerhulpverleners gaat direct naar het slachtoffer toe; het andere deel krijgt de opdracht een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen. Als de AED in een afgesloten buitenkast zit, krijgen zij de code van het slot meegezonden bij hun oproep.

De beheerder van de AED krijgt van HartslagNu een e-mailbericht dat de AED mogelijk gebruikt is. Hij kan dan controleren of de AED goed is teruggebracht en of vervanging van de electroden noodzakelijk is. De kosten van vervanging kunnen bij de ambulancedienst worden gedeclareerd (zie https://ravu.nl/declaratie-gebruikskosten-aed

Buitenkast

Wij leveren u deze buitenkast, in rood of in groen, afhankelijk van onze voorraad, met, indien gewenst, een Abus cijferslot (klik op de foto's om deze te vergroten).

De buitenkast is weer- en vorstbestendig. Hij is voorzien van LED-verlichting en een verwarmingselement (anti-vorst). De buitenkast kan van een cijferslot worden voorzien. Dat hebben we liever niet omdat dit in een noodgeval vertraging oplevert. Diefstal van AED’s komt volgens de Hartstichting nauwelijks voor, maar is niet uit te sluiten. U kunt ook een verzegeling toepassen. Wilt u toch een cijferslot toepassen, dan moet u de code in HartslagNu zetten.

Check of uw opstalverzekering de AED dekt tegen verlies en diefstal en welke voorwaarden hieraan zitten. U kunt ook een aparte AED verzekering afsluiten bij onze leverancier Fuego.

U hangt de buitenkast zelf op en installeert deze. Dit is niet ingewikkeld. Normaliter (behalve bij dragende betonmuren van flat- en kantoorgebouwen) kan iedere DHZ-er kan dit. Er moet wel een stopcontact aan de andere kant van de gevel aanwezig zijn. Het stroomverbruik van de kast is gering (LED-verlichting en bij koude een verwarmingselement). Wij hebben vrijwilligers die niet-commerciële partijen hierbij kunnen helpen.

Voorwaarden toekenning gratis buitenkast

 1. Het gaat om een locatie binnen de gemeente Amersfoort.
 2. De buitenkast is op 24/7 basis toegankelijk voor onze burgerhulpverleners, zonder te hoeven aanbellen. Niet achter een afgesloten deur of hek dus. De geschiktheid binnen het netwerk is aan ons ter beoordeling.
 3. Er is niet binnen 250m loopafstand al een andere 24/7 toegankelijke AED, tenzij er bijzondere redenen zijn om er toch een bij te plaatsen.
 4. U heeft een AED die geschikt is voor buitenplaatsing (check de handleiding: kan deze standby bij een temperatuur van rond de 5 graden bewaard worden; de meeste moderne AED’s kunnen naar buiten) en de electroden en accu zijn nog niet verlopen. Wij krijgen veel vragen over de Philips HS1. Zie hier onze antwoorden.
 5. Als u van plan bent om een AED aan te schaffen, dan kunt u wel de buitenkast aanvragen, maar wij leveren hem pas uit als de AED feitelijk aanwezig is.
 6. U sluit de buitenkast aan op een 230V stopcontact (er moet een zwakstroomkabel achter de kast door de muur heen en een transformator wordt binnen op het stopcontact aangesloten met een stekker).
 7. Een vrijwilliger van ons kan, op verzoek en bij voldoende capaciteit, helpen bij het monteren van de buitenkast. Dit aanbod geldt alleen voor niet-commerciële instellingen en particulieren.
 8. U installeert de buitenkast binnen 4 weken na ontvangst en meldt de AED binnen 2 weken na plaatsing in de buitenkast aan bij het oproepsysteem HartslagNu (via www.hartslagnu.nl onderdeel AED aanmelden) met de juiste gegevens en met de cijfercode als de kast wordt afgesloten. U houdt deze gegevens up-to-date. U vervangt de electroden en accu na gebruik of na de verloopdatum. Kijk voor details hier.
 9. De buitenkast wordt en blijft uw eigendom. Wij kunnen deze wel terugvragen als deze langere tijd niet gebruikt wordt, er geen AED meer in zit, u verhuist buiten de gemeente Amersfoort of u van de buitenkast af wilt. Zo blijft de buitenkast behouden voor het netwerk als u hem niet meer gebruikt. Na 8 jaar vervalt deze verplichting tot teruggeven.
 10.  U tekent een overeenkomst met het netwerk. Dit is tevens de aanvraag. Deze staat onderaan deze pagina.

Op-is-op

Dit aanbod geldt zolang er voorraad is. Bij meer vraag dan aanbod bepaalt het reanimatienetwerk de prioriteit van de locaties en wijst toe; daarbij zal er prioriteit kunnen worden gegeven aan niet-commerciële partijen die zelf moeilijk een buitenkast kunnen betalen. 

Toezending buitenkast

Afhankelijk van onze voorraad leveren wij de buitenkast direct bij u af, kunt u deze in Amersfoort ophalen of krijgt u deze direct toegezonden door onze leverancier. Wij laten dit aan u weten op het moment dat uw aanvraag goedgekeurd is.

BTW-plichtige aanvragers: u krijgt geld van ons voor de aanschafkosten excl. BTW

Bij BTW-plichtige aanvragers bestellen wij de buitenkast op uw naam (ong. Eur 415, excl. 21% BTW; dit is inclusief slot en verzendkosten). Na toewijzing van uw aanvraag, ontvangt u de factuur voor de buitenkast van onze leverancier en betaalt deze. Het reanimatienetwerk zal vervolgens het factuurbedrag excl. BTW vergoeden aan de aanvrager nadat de buitenkast geplaatst is en de AED is aangemeld.

Heeft u een oudere of niet geschikte AED?

In samenwerking met onze leverancier Fuego bieden wij u een aantrekkelijke inruilactie aan. Zie onze aparte pagina.

Wij krijgen veel vragen over de Philips HS1. Zie hier onze antwoorden. U beslist zelf of u het risico wenst te nemen om deze buiten te hangen.

Wilt u een nieuwe AED aanschaffen?

Onze leverancier kan u de standaard AED voor Amersfoort (een Physio Control CR2) met een aantrekkelijke korting leveren. Hier vindt u de details informatie over deze AED.

Vraag ons om het bestelformulier met kortingscode RNA18.2 (info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl) of neem contact op met Fuego, tel. 0344 630 782 of willeke@fuego-bhv.nl

Geen geld voor een AED?

Wij hebben af en toe AED's die wij zelf mogen plaatsen, betaald uit donaties. Deze stellen wij ter beschikking aan locaties waar geen AED in de buurt is. Voorwaarde is wel dat de AED niet ter beschikking wordt gesteld aan een bedrijf of instelling die de AED zelf zou kunnen betalen. Wij hangen deze AED's in beginsel op aan gevels van buurthuizen, particulieren, sportclubs etc. U tekent een bruikleenovereenkomst. Daarin geeft u toestemming voor plaatsing, u zorgt voor de elektriciteit (gering verbruik) en belooft ons de AED en buitenkast terug te geven als u niet meer wilt meewerken. Info: info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

Doet u mee met buurtaed.nl of aedassist.nl?

OP DIT MOMENT NIET VAN TOEPASSING: Doet u mee aan de buurtaed.nl crowdfunding actie van de Hartstichting, laat het ons dan weten! Via deze actie schaft een buurt een AED in buitenkast aan. Wij kunnen meedoen met de crowdfunding voor een bedrag van Eur 500 (onze kostprijs voor een buitenkast). Een mooi begin! Voorwaarde is dat u kiest voor de Rotaid buitenkast (groen). Dit is namelijk onze standaard. Wij vergoeden dit bedrag niet achteraf. De overige voorwaarden hierboven voor toekenning gelden. Wint u een AED via de burgerhartenactie van aedassist.nl? Dan kunt u bij ons een gratis buitenkast aanvragen onder de hierboven genoemde voorwaarden. U krijgt de kast als u de AED in huis heeft.

Komt de buitenkast te hangen op het grondgebied van de voormalige gemeente Hoogland (dit betreft Hoogland, Vathorst, Nieuwland, Hooglanderveen, Hoogland West en Kattenbroek), dan kunt u een financiële bijdrage van rond de Eur 400-450 vragen van de Stichting Wit Gele Kruis Fonds Hoogland. Aanvragen en meer informatie op witgelekruishoogland@gmail.com

EERST DIT LEZEN VOOR U AANVRAAGT

Om teleurstellingen en/of terugzendingen te voorkomen, graag eerst de details van de buitenkast (installatie) lezen: 

EERST DIT LEZEN
Details van de buitenkast (installatie) - eerst lezen voordat u aanvraagt
Uw aanvraag voor een buitenkast - eerst dit lezen.pdf (406.27KB)
EERST DIT LEZEN
Details van de buitenkast (installatie) - eerst lezen voordat u aanvraagt
Uw aanvraag voor een buitenkast - eerst dit lezen.pdf (406.27KB)

Aanvragen?

U vraagt de buitenkast aan door de hieronder opgenomen overeenkomst in te vullen en te tekenen en aan ons per post of e-mail toe te zenden (naar info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl). U ontvangt bericht van het reanimatienetwerk of uw aanvraag gehonoreerd is. U krijgt dan een kopie, door ons getekend, van de overeenkomst teruggestuurd.

DE SUBSIDIE IS OP. HET IS NIET MEER MOGELIJK OM GRATIS BUITENKASTEN AAN TE VRAGEN (7 FEBRUARI 2019)

E-mailen
Bellen
Map
Info