Veel gestelde vragen
- Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen? Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.
- Kan er iets misgaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben? Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden. Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.
- Wie haalt de AED? Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan. Van HartslagNu krijgen burgerhulpverleners alleen locaties door van AED's die op dat moment beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.
- Met wie kan ik praten na een reanimatie? Een reanimatie kan een indrukwekkende en emotionele ervaring zijn. Je hebt na afloop misschien ook allerlei vragen. Heb ik het wel goed gedaan? Hoe is het met het slachtoffer afgelopen? Een reanimatie meemaken kan een grote impact op je hebben. Het helpt dan om erover te praten. Als je daar behoefte aan hebt, bieden wij een luisterend oor. Neem contact met ons op.
- Wat moet ik doen bij een niet-reanimeren-verklaring? Mensen die niet gereanimeerd willen worden, kunnen een niet-reanimerenverklaring opstellen. Een gangbare vorm is een verklaring op papier of een niet-reanimeren penning (halsketting) van de Patiëntenfederatie Nederland. Maar andere vormen moeten ook worden gerespecteerd, zoals een tatoeage met deze boodschap. Als burgerhulpverlener hoef je niet eerst te zoeken naar een eventuele niet-reanimerenverklaring, omdat dit te veel tijd in beslag neemt. Je start direct met reanimeren. Wanneer je tijdens het reanimeren een niet-reanimerenverklaring tegenkomt, bijvoorbeeld bij het aansluiten van de AED, mag je op dat moment besluiten de reanimatie te staken. Je hoeft hier geen besluit over te nemen. Jij bent als burgerhulpverlener een aanvulling op de professionele hulpdiensten en niet verplicht een besluit hierover te nemen. Je mag doorgaan met reanimeren totdat de professionele hulpdiensten er zijn. Zij zullen de beslissing om de reanimatie te staken dan nemen. Voor ambulancemedewerkers geldt eigenlijk hetzelfde. Zij starten ook met reanimeren (zonder eerst te zoeken naar een niet-reanimerenverklaring). Zodra zij dit aantreffen stoppen zij de reanimatie.
- Andere veel gestelde vragen over burgerhulpverlening vind je hier.