Gebruik AED bij reanimaties
Kijk hier voor de alarmeringsprocedure.
In Amersfoort worden diverse merken buitenkasten en AED’s gebruikt. De door het Reanimatie Netwerk Amersfoort uitgekozen buitenkast en AED verschijnen steeds meer in het straatbeeld. De buitenkasten zijn karakteristiek rond van vorm en groen of rood van kleur. Bij donker zijn ze verlicht en zo goed herkenbaar. Ze hangen aan de gevel, vaak in de buurt van de ingang. Het alarmeringsbericht bevat vaak de exacte locatie.
Op deze pagina staat kort uitgelegd hoe u te werk moet gaan om de “Amersfoortse AED” op te halen en weer terug te brengen.
1. Open de buitenkast
Sommige buitenkasten zijn afgesloten met een weerbestendig hangslot onderaan de buitenkast. De code wordt per sms of appbericht aan de opgeroepen burgerhulpverleners toegezonden. Ook de gebouwbeheerder, receptie en de politie heeft vaak de code. Zit er een slot op de buitenkast, maar heeft u de code niet, bel dan meteen 112. De 112-meldkamer stuurt burgerhulpverleners die de code wel hebben.
De code moet bij het koperkleurige slot aan de onderkant van het hangslot ingesteld worden. Stel de code in en druk de beugel van het slot naar beneden. Het slot gaat open. Verwijder het hangslot en leg het opzij. Andere buitenkasten hebben soms alleen een plastic verzegeling. Die kunt u gewoon laten zitten. Hij valt er vanzelf af als u de kast opent.
Sommige kasten zijn uitgerust met een grijs/zwart slot met cijfers aan de voorkant. Stel de code in van BOVEN NAAR BENEDEN. Het slot gaat vanzelf open als de juiste code is ingesteld.
Draai aan het groene of rode deksel van de kast tegen de richting van de wijzers van de klok in (zie de pijlen op het deksel). De kast gaat open. Verlies geen tijd. Laat het deksel hangen. U kunt het alarm uitzetten door bovenop het zwarte kastje rechts te drukken.
De meeste buitenkasten zijn (ook) uitgerust met een breekzegel. Dit gaat vanzelf los als u een (flinke) ruk geeft aan de kap, in de richting van de pijlen. Gaat het zegel niet meteen los, dan moet u een hardere ruk aan de kap geven (in de richting van de pijlen).
VIDEO - Openen van de Rotaid buitenkast
2. Neem de AED uit en breng deze naar het slachtoffer
De AED zit meestal in een draagtas die in de kast hangt.
Bent u bij het slachtoffer? Open dan de klep van de tas en meteen de plastic klep van de AED. De AED geeft gesproken instructies. Er zitten twee speciale knoppen op: een taalknop om van taal te wisselen (indien een tweede taal is ingeprogrammeerd) en een volwassen/kinderen knop. De AED start standaard op in het Nederlands in de modus voor volwassenen.
VOLG ALTIJD DE GESPROKEN INSTRUCTIES VAN DE AED OP.
Aan de achterkant van de tas zit nog een klep. Hier bevindt zich de rescuekit, met beademingskapje, handschoenen, schaar, scheermesje ontsmettingsdoekjes en handdoek.
VIDEO - Gebruik van de AED (Physio Control CR2; in het engels; nederlandse versie volgt wanneer beschikbaar)
3. Breng na afloop de AED terug en hang deze terug in de buitenkast.
De AED kan gaan piepen als hij langere tijd uit de kast is. Dit is het gps track-en-trace systeem die alarm maakt.
Druk de beugel voor het hangslot naar binnen en plaats dan de deksel op de kast en draai deze dicht (met de wijzers van de klok mee, tegen de pijlen in). Plaats het hangslot terug in de beugel, klik het dicht en verdraai de cijfercode.
VIDEO - Sluiten van de Rotaid buitenkast
4. Informeer ons over het gebruik van de AED
Wij stellen het zeer op prijs als u ons op de hoogte wilt stellen als de AED of de rescuekit gebruikt is zodat wij deze weer gebruiksklaar kunnen maken. Bel met 033-833 0 833 en meld welke AED gebruikt is.
U kunt ook mailen naar wijken@reanimatienetwerk-amersfoort.nl.
Aan het gebruik van een AED zijn voor u als burgerhulpverlener nooit kosten verbonden. De AED-eigenaar kan de kosten declareren bij de ambulancedienst RAVU: https://ravu.nl/declaratie-gebruikskosten-aed
Digitaal Handboek Amersfoortse Burgerhulpverleners
Hier vind u het Digitale Handboek voor Amersfoortse Burgerhulpverleners met veel praktische aspecten omtrent uw alarmering en inzet en het actueel houden van uw gegevens.
Dit handboek is ook geschikt om mobiel te raadplegen.