Help mee om Amersfoort 'hartveilig' te maken!

Vragen over AED's en Buitenkasten


Terug naar overzicht

27-11-2016

U suggereert plaatsing in een niet-afgesloten buitenkast; is er geen risico voor diefstal of vandalisme?

a. In de praktijk blijkt er in Nederland nauwelijks diefstal plaats te vinden. Mensen begrijpen kennelijk het belang van de apparatuur. Je steelt/vernielt iets waarmee je mensenlevens kunt redden.
b. Diefstal is mede onaantrekkelijk omdat een goede registratie van serienummers door de branche het hergebruik van een gestolen AED niet aantrekkelijk maakt. Deze zijn daardoor onverkoopbaar, of makkelijk terugvindbaar.
c. Wij adviseren wel een luid alarm dat afgaat als de kast wordt geopend. Dit schrikt af.
d. Door ingebouwde track-and-trace in de CR2 is diefstal niet aantrekkelijk. Wij leveren een sticker mee om hierop te wijzen.
e. Bijvoorbeeld in uitgaansgebieden is er soms een groter risico met name voor vandalisme; daarom is een zorgvuldige plaatsing van groot belang. Wij
ondersteunen u graag bij het vinden van een goede plek (sociale controle,
cameratoezicht, goed verlicht).
f. Soms is schade door diefstal/vandalisme verzekerd onder uw bestaande
inboedel/opstalverzekering; check uw polisvoorwaarden. U kunt ook een aparte verzekering afsluiten. Fuego kan daarbij bemiddelen. Vraag Fuego om de details.
g. Als er een hoger dan normaal risico is, kunt u de buitenkast afsluiten met een (liefst mechanisch) pinslot, waardoor deze alleen beschikbaar is voor onze burgerhulpverleners (zij krijgen bij de inzetalarmering dan ook de pincode door). Dit heeft in het algemeen niet onze voorkeur. Als iemand een hartstilstand krijgt nabij een AED en er zijn omstanders die kunnen reanimeren gaat veel kostbare tijd verloren.
h. Zodra wij als Stichting voldoende gelden hebben zijn wij van plan een fonds te vormen om dit soort schades te vergoeden. Dat kunnen we echter niet garanderen. Wij zijn namelijk afhankelijk van sponsoren om ons deze gelden ter beschikking te stellen.Terug naar overzicht


Veel voorkomende vragen over problemen bij AED's en buitenkasten: kijk hier

E-mailen
Bellen
Map
Info